Pașaport de sănătate: relaxarea restricțiilor de călătorie la începutul lunii mai?…

Passeport sanitaire : allègement des restrictions de voyage début mai ?...

Emmanuel Macron a vorbit despre viitoarea ridicare a restricțiilor de circulație între țările europene, dar și cu cetățenii americani vaccinați datorită unui „pașaport special”. Ceea ce știm.

Emmanuel Macron a menționat și sosirea pe teritoriul francez, atât pentru străini, cât și pentru restul lumii. „Lucrăm foarte mult pentru a găsi o soluție concretă, în special pentru americanii vaccinați, cu un pașaport special, aș spune”, a adăugat el. Pentru a defini o „soluție concretă” de acest tip, sunt în desfășurare discuții cu Casa Albă, iar miniștrii în cauză „se află în prezent în curs de finalizare a discuțiilor tehnice”, a adăugat el. Dacă persoanele care doresc să vină în Franța nu sunt vaccinate, un test PCR negativ poate fi și o condiție de acces pe teritoriu.

Potrivit unui sondaj publicat de Le Parisien la mijlocul lunii ianuarie, 62% dintre francezi au votat pentru vaccinarea obligatorie a persoanelor care doresc să zboare pentru a călători în străinătate. De atunci, problema pașapoartelor pentru vaccinuri a stârnit multe controverse: cum se numește, va fi obligatoriu să pleci în Europa? „Certificatul verde digital”, pașaportul de sănătate în versiunea europeană, a fost prezentat în martie de comisarul Thierry Breton responsabil cu vaccinuri în contextul pandemiei de Covid-19.

Cum va arăta viitorul certificat european de sănătate?

Cum va arăta viitorul certificat european de sănătate?

Prima versiune a certificatului de sănătate care va fi implementată în această vară a fost prezentată duminică, 29 martie. Pe smartphone sau pe hârtie, va conține un cod QR, numele și prenumele, data nașterii, sexul, numărul pașaportului, numărul de securitate socială și tipul de vaccin cu data injectării pentru dozele dacă ați fost vaccinat.

Este obligatoriu pașaportul de vaccinare?

Este obligatoriu pașaportul de vaccinare?

Pașaportul pentru vaccin disponibil în versiune hârtie sau digitală

Pașaportul pentru vaccin disponibil în versiune hârtie sau digitală

Abonamentul de sănătate va fi disponibil în versiune de hârtie, precum și în versiune digitală pentru descărcare pe smartphone-ul lor. Va fi un cod QR care va indica „data nașterii dumneavoastră, numărul de pașaport certificat cu codul QR, dacă ați fost vaccinat, ce tip de vaccin ați primit și dacă ați fost purtător al bolii dacă ați au sau nu anticorpi.” În plus, „pentru cei care nu au avut vaccinul sau boala și pentru care li se va solicita un test PCR, vom afla starea testului dumneavoastră PCR”.

Pașaportul de sănătate în centrul dezbaterii din UE

La nivel european, problema stabilirii unui pașaport de vaccinare a fost ridicată pentru prima dată de Grecia la mijlocul lunii ianuarie. În timp ce Atena și-a eliberat deja propriul certificat de sănătate care dovedește că cineva a fost vaccinat împotriva Covid-19, guvernul s-a oferit să extindă acest program în toate cele 27 de state membre.

Acest certificat de sănătate a fost validat de cele 27 de state membre UE după multe dezbateri. În februarie anul trecut, unele țări europene precum Franța și Germania au confirmat că este încă prea mult să menționăm un certificat de sănătate și au condamnat campania de vaccinare blândă. Alte țări, însă, păreau să o vadă ca pe o soluție de a anticipa revenirea turismului în UE. Islanda a implementat deja un pașaport de vaccinare pentru a intra pe teritoriu.